Veckobrev v.47

Hej!

I dag var det riktigt kallt på morgonen, brr 🥶. Vill återigen påminna om kläder efter väder.

Veckans höjdare denna vecka är Abbe, Isabella, Zoe och Hannah 🍀🦒🌟.

Denna vecka har de på kemi-lektionerna provat att blanda deras ämnen med ännu mera vatten och sedan jämfört dessa med en kontroll. Vilka likheter och skillnader hittar vi? Är det något ämne som löser sig i vattnet? De har även läst om lösningar och blandningar och tränat på kemibegrepp på olika sätt tillsammans med Noopur. Nästa vecka testar vi hur våra ämnen reagerar med ättika och jod.


På matematiken har de arbetat med koordinatsystem och lärt sig begreppen x-axel, y-axel och origo. De har tränat på att både läsa av och ange koordinater och rita egna koordinatsystem. De har även gått igenom förra kapitlets prov. Nästa vecka kommer vi att arbeta med proportionalitet.

Eleverna har den här veckan avslutat kapitlet om islam och arbetat med alla de tre abrahamitiska religionerna. Under gårdagens lektion så fick de sitta i grupper och arbeta med olika påståenden om religionerna, om det var sant eller falskt. Denna övning kommer vi även att göra en gång till under nästa vecka. Inför provet så har eleverna fått vara med och skapa instuderingsfrågor och de har också fått hem ett kompendium som de kan plugga på. Frågorna och kompendiet ligger i OneNote under fliken religion, om det är så att det skulle tappas bort. Eleverna får också titta på filmerna från Begreppa (via inläsningstjänst) för att plugga inför provet. På torsdag under vårt långa SO-pass kommer provet att vara och jag kommer utgå ifrån kompendiet när jag gör provet, har man läst på det så klarar man provet galant. 🤩

I engelska så har eleverna denna vecka läst klart boken ”The Diamond Mystery” samt skrivit klart sin berättelse. Många elever blev inte klara i tisdags och därför får de skriva på den hemma. Vi kommer att fokusera mycket på den muntliga förmågan fram till jul och såklart lite jultema. 🎅🏻 🎄 🧑🏻‍🎄

Vi har nu endast en novell kvar i boken vars författare vi ska få besök av. Läsgrupperna har verkligen fungerat otroligt bra under hösten! Vi får se vad jag hittar för bok att fortsätta med under vårterminen. Kapitel 6 av 9 har eleverna arbetat med i vårt skrivprojekt, jag hoppas att vi hinner klart innan jul. 🤞🏼Under december kommer vi att följa en digital adventskalender som heter demokratihjältarna där eleverna får lära sig hur de själva kan påverka olika saker i samhället. 🌟 Det var som sagt läsvecka förra veckan och OJ vad vi läste! Vårt resultat i minuter ser ni på bilden nedan 👏🏼.

Avslutningsvis så vill jag skicka varma kryahälsningar till Liban som kommer vara borta från oss de kommande tre månaderna. Han blev otroligt rörd och glad för överraskningen i onsdags. 🥰 Du kommer vara saknad ❤️. Maja som har varit med oss i några veckor nu kommer att ta alla Libans rastvakter och fortsätta att vara med åk 5-6. Bilden nedan visar ännu en överraskning som eleverna hade fixat under hans sista dag. 🥰

Jag önskar er en riktig mysigt första adventshelg 🕯 🥰

/ Malin 🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *