Veckobrev v. 48-49

Hej!

Oj så fort veckan har gått. Tiden rusar verkligen på och vi arbetar på för fullt i skolan. Barnen är intresserade och vi hinner med mycket. Verkligen roligt! ❤️🌟🍀

Det är inte många veckor kvar på terminen och vi arbetar med att knyta samman och avsluta i flera ämnen. I Fy/Tk- Kretsar kring el är vi nu i stort sett färdiga. Vi kommer att arbeta ytterligare lite med olika energikällor men sedan är vi klara. Det har varit ett intressant och spännande arbetsområde och barnen har utvecklats mycket under arbetets gång. Alla har fått veta sina resultat på provet och vad de kan tänka på framåt. Vi har också konstruerat ficklampor. Lite tålamodskrävande eftersom det måste vara kontakt mellan alla delar för att lampan ska fungera. Men vilken glädje när lampan lyser och när det fungerar att tända och släcka med strömbrytaren!😃 De flesta barnen tog med sig sina ficklampor hem idag. Be dem gärna visa och förklara hur de har kopplat de olika delarna så att lampan fungerar.  I arbetet har barnen fått visa att de kan använda sig av sina kunskaper som de övat och lärt sig under arbetets gång.

I SO-Lag och rätt, brott och straff har vi arbetat vidare med olika brott och vilka påföljder/straff som de kan ge. Vi har sett film, diskuterat och övat på begrepp som är viktiga att kunna. Be gärna barnen visa er i OneNote och hjälp dem att öva på och förklara begreppen även hemma. Om ca två veckor kommer vi att ha ett prov på området så det är bra att öva hemma lite då och då redan nu.

I svenska har vi läst vidare i Vittnet, kapitel 4. Vi har även arbetat med verb och hur verb böjs i olika tempus, tidsform. Vi har gått in lite mer på djupet med hur man kan inleda en berättelse på olika sätt och vad som är viktigt att tänka på för att skriva en intresseväckande inledning. I nästa veckas Med andra ordläxa är uppgiften att berätta sin inledning med hjälp av stödord. Man ska alltså inte läsa inledningen innantill utan med stödord berätta den.

I matematik har vi den här övat och arbetat med skala, förstoring och förminskning. I nästa vecka kommer vi att ha ett test/prov. Det kommer att handla om geometri.

  • Att kunna förstå och använda geometriska begrepp.
  • Att kunna beräkna omkrets.
  • Att kunna beräkna area.
  • Att kunna jämföra och beräkna vinklar. (spetsig, trubbig, rät vinkel och veta hur stor 45˚, 90˚, 135˚, 180˚, 270˚, 360˚ är)
  • Att kunna markera symmetrilinjer och göra klart en bild så att den blir symmetrisk.
  • Att kunna förminska och förstora en bild utifrån en given skala.
  • Att kunna förklara vad skala är, till exempel vad skala 1:4 eller 4:1 betyder.
  • Att kunna använda lämpliga metoder och strategier för att lösa problem.

I OneNote -Matematik- finns det flera olika flikar under Geometrifliken. Där kan man öva på det som man behöver inför provet.

Nästa vecka, v. 49:

Snart är det Nobeldagen och på skolan har vi traditionen att eleverna får vara med och tävla om ett pris i någon kategori. I år är det pris i litteratur. Alla kommer att få möjlighet att skriva sin text under en lektion i början av nästa vecka. Förbered dig gärna genom att tänka till om vad just du vill skriva.

Må 30/11: 8:30-13:50

Ti 1/12: 8:10-14:00 Slöjd. Engelska.

On 2/12: 8:10-14:15 Engelska. Idrott. Musik för halva klassen. Prov i matematik.

To 3/12: 8:10-14:00 Idrott. Läsläxa och Med andra ordläxa ska vara klar.

Fr 4/12: 8:10-13:40 Bild. Musik för halva klassen. Cecilia är på utbildning del av dagen. Engin är i klassen.

Jag önskar er alla en trevlig helg och fin första advent!🌟

/Cecilia🍀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *