Veckobrev v. 43

Hej på er alla föräldrar!

Vilken härlig och innehållsrik vecka vi har haft och vilken avslutning innan lovet!

Idag på morgonen samlades vi tillsammans med hela skolan för terminens andra storsamling. Vi i ettan tillsammans med våra faddrar, fyrorna, framträdde med sången Goliat. Det är verkligen roligt att sjunga tillsammans, man blir glad, så vi bjöd förstås in hela skolan att sjunga tillsammans med oss. Isabella och Noah gjorde en fin presentation inför alla. Sen sjöng vi!

Under veckan har vi träffat, förberett oss inför storsamlingen och arbetat tillsammans med våra faddrar. I tisdags var det FN-dagen. Då sjöng vi tillsammans och arbetade med några av artiklarna i Barnkonventionen. Varje fadderpar fick textremsor att läsa tillsammans och samtala om. På varje textremsa stod en av Alla barns rättigheter. Uppgiften var att diskutera och försöka komma överens om en rättighet som man i paret skulle vilja lyfta fram, en speciellt viktig rättighet. En svår uppgift eftersom Alla barns rättigheter är väldigt viktiga! När alla hade kommit överens i sina fadderpar presenterade de för resten av gruppen vilken rättighet som de valt och motiverade varför. Några rättigheter som fadderparen speciellt lyfte fram var:

– Alla barn har rätt att gå i skolan och lära sig saker.

– Alla barn har rätt till en familj.

– Alla barn har rätt att få hjälp när de är sjuka.

– Alla barn är lika mycket värda.

– Alla barn har rätt att känna sig trygga och må bra.

På storsamlingen så presenterade Helena vilka elever som vann lottning för att de hade sprungit 5 varv eller fler. Lova vann från vår klass. Tillsammans hade hela skolan sprungit 100 mil! Wow!!

Under oktober har vi haft en utmaning i matsalen. I början av terminen var det mycket mat som slängdes. För att hjälpas åt med att minska detta har vi haft en tävling där alla klasser har utmanats att slänga så lite mat som möjligt. Vi har uppmuntrat barnen till att ta flera mindre portioner istället för en stor portion. Idag på storsamlingen presenterades det vilken klass som kastat minst mat under oktober. Vinnare den här gången blev Årskurs 1! Efter lunch blev det därför glass-stund!

Idag har vi tillsammans läst och pratat om de uppdaterade punkterna kring Trygghet och trivsel på vår skola. Alla klasser och elevrådet har arbetat med punkterna under höstterminen. De uppdaterade punkterna, nu på rosa papper, är viktiga punkter som vi dagligen återkommer till och håller levande i vårt arbete.

Den första omgången ”Alla med” är nu avslutad. Vid den första omgången var det elevrådrepresentanterna som deltog. Tack Alexandra och Lova som gjorde ett bra jobb i första omgången! Efter lovet blir det en ny omgång och två nya elever från klassen har lottats fram. Hannah och Isak kommer nu att vara våra nya klassambassadörer. Grattis!

I svenska har vi nu läst kapitel 7 i Den magiska kulan. Detta är läsuppdraget till onsdagen efter lovet. Att läsa är ju otroligt viktigt och samtidigt så roligt, mysigt och härligt! Under höstlovet vill vi också ge alla elever på skolan en läsutmaning. I skolan har vi tittat på och tillsammans gått igenom hur det går till. Eleverna lämnar in uppdragen på länken nedan, där också information om hur det går till finns, och anger min mailadress: cecilia.seiman@edu.sigtuna.se

https://www.jagharläst.se/

Vi har också arbetat vidare med Skogspromenadtexten. Barnen har börjat skriva egna berättelser och vi har samtalat om vad som är viktigt att tänka på när man skriver en egen berättelse. Det är ett väldigt roligt och inspirerande arbete! Tillsammans har barnen kommit fram till flera viktiga punkter att tänka på när man skriver och på detta sätt har vi påbörjat en utvecklingstrappa i skrivande. Den kommer barnen att använda sig av för att kunna utveckla sina egna texter och för att kunna ge respons på sina kamraters texter. Det ger dem möjlighet till att tydligt se och förstå vad de kan och vad som är nästa steg i lärandet. Arbetet med detta fortsätter efter lovet.

I matematik fortsätter vi med att bli säkrare inom talområdet 0-10. Vi har arbetat med Vektor en stund varje dag. Barnen tycker att det är roligt att arbeta med Vektor, vilket förstås är toppenbra! Jag vill påminna om att det är viktigt att barnen inte går in på Vektor och övar hemma. Övningstillfällena i skolan kommer då i otakt. Matte är ju roligt och barnen får förstås gärna öva hemma. En bra app att öva med är NOMP.

Vecka 44:

Höstlov

Vecka 45:

Onsdag: Idrott, Läsmappen (läsuppdrag 7) ska vara med till skolan.

Torsdag: Nytt läsuppdrag kommer med hem.

 

Nu önskar jag er alla en riktigt skön helg och en fin vecka som kommer! 🍀

/Cecilia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *