Veckobrev v.47-48

Hej!

I svenska har vi arbetat med att fortsätta att skriva på de berättelser som är igång. Många med inspiration av boken Vittnet som vi läser. Vi försöker nu att avsluta och knyta ihop berättelserna. I nästa vecka kommer vi att arbeta vidare med berättelseskrivande. Då kommer de fem saker som man skulle ta med sig till en öde ö komma till användning.

Vi har arbetat med och läst vidare i boken Vittnet. Vi övar på att förstå och sammanfatta varje kapitel. Att kunna förstå och sammanfatta det viktigaste med 3-5 meningar så att någon som inte har läst kapitlet kan förstå vad det handlar om. Det är inte alltid så lätt men genom att vi i klassen delar med oss av våra sammanfattningar och diskuterar hjälps vi åt att få syn på vad som är viktigt att tänka på och hur man kan skriva och formulera sig på ett tydligt sätt.

I matematik har vi övat vidare på att förstå och beräkna omkrets och area. Vi arbetar med rektanglar, kvadrater och rätvinkliga trianglar och har även gått vidare med att beräkna omkrets och area av paralllellogram, romb, parallellltrapets och andra typer av trianglar såsom liksidiga- och likbenta trianglar.  Att förstå samband i matematiken är viktigt och för att öva detta har vi arbetat med uppgifter av mer problemlösande karaktär där man behöver undersöka och använda sig av sina kunskaper för att kunna lösa problemet.

I samhällskunskapLag och rätt, brott och straff, har vi bland annat arbetat med våra fyra grundlagar: Regeringsformen, Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Vad innebär de?Varför är de grundlagar? Vad är skillnaden mellan en lag och en grundlag? Det är några av frågorna som vi har arbetat med.

I Fy/Tk har vi samtalat utifrån hemuppgiften Spaning på el hemma. Vi hade en lärorik lektion där barnen delade med sig av vad de tagit reda på om elanvändning genom att prata med er där hemma. Vi resonerade om olika faktorer som påverkar elförbrukningen och vad man kan göra för att minska på elanvändningen. Vi avslutade med att se en film som handlade om olika typer av kraftverk där el produceras. Vi kommer att arbeta vidare med detta och om fördelar och nackdelar med olika typer av energiproduktion.

Idag, fredag, hade vi prov i fy/tk. Barnen visar mycket av sina kunskaper under lektionerna och provet är ytterligare ett tillfälle för dem att få visa sina kunskaper. Barnen har verkligen tagit ansvar och övat inför provet hemma och vi har även övat tillsammans i skolan. Jättebra jobbat allihopa!🍀👏

I nästa vecka kommer vi att bygga egna ficklampor. Vi har förberett arbetet genom att tänka efter med stöd av följande frågor:

  • Vilka delar ingår?
  • Hur kopplar man?
  • Vilka delar måste samverka för att ficklampan ska lysa?
  • Vad behöver du för att tända och släcka ficklampan?
  • Hur sätter man ihop delarna?

Därefter har alla gjort skisser över hur man tänker att lampan ska konstrueras och alla delar ska sammanfogas. För att kunna bygga ficklamporna behöver barnen tomma toapappersrullar så det vore toppen om ni kunde spara toappappersrullar så barnen kan ta med sig dem till skolan på måndag.

Nedan ser ni några skisser:

Cecilia I hälsar: ”I engelska har vi denna vecka arbetat både med grammatisk förståelse samt skrivit texter. Vi har tittat på The grammar company och tränat på plural-s, där plural betyder flertal (minst två). Och att i engelskan får orden i plural ändelsen -s. Vi har även tränat på bestämd artikel i engelskan där the står före ordet ex the family – familjen.”
 
I nästa vecka kommer vi ha glosförhör på kapitlet som heter The birthday party bara att följa länken nedan och träna 😊

Nästa vecka,v. 48:

Idrotten nästa vecka ser ni här:

Må 23/11: 8:30-13:50 Vi bygger egna ficklampor. Kom ihåg att ta med en tom toapappersrulle och ev. annat som du behöver till din konstruktion.

Ti 24/11: 8:10-14:00 Slöjd. Engelska.

On 25/11: 8:10-14:15 Idrott. Musik för halva klassen. Engelska – glosförhör.

To 26/11: 8:10-14:00 Idrott.

Fr 27/11: 8:10-13:40 Bild. Musik för halva klassen.

Jag önskar er alla en riktigt fin helg!🌼🍄🍂

/Cecilia 🍀

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *