Veckobrev v 10-11

Hej!

Å så roligt att komma tillbaka efter lovet och träffa alla härliga barn igen! Vi har haft en fin vecka!

Alla med-projektet är avslutat men hela skolan kommer att fortsätta med olika gemensamma uppdrag/teman som knyter an till värdegrunden varje vecka fram till sommarlovet. Vi startar på måndag! Den här veckan gjorde vi ett eget uppdrag i vår klass. Vi tittade på ett avsnitt ur en serie som heter ”Elias och de stora frågorna”. Avsnittet heter Snäll. Vi samtalade därefter en stund utifrån filmen och veckans uppdrag hos oss blev: Att säga och göra snälla saker som gör att dina kompisar märker och kan berätta om snälla saker som de sett eller hört under veckan. Under veckan har vi sedan samtalat och berättat om snälla saker som vi har uppmärksammat.

I matematik har vi bland annat övat på att mäta längd. Först genom att använda våra fingrar som mått för att därefter mäta med linjal. Barnen har övat på att uppskatta längd hos olika föremål och därefter kontrollerat längden genom att mäta med linjal. Fokus har varit att mäta med enheten centimeter. Vi har också tittat på mm, dm och m. Att känna in hur lång en meter är är nyttigt. Att gå med meterkliv är kul!

I svenska och NO fortsätter vi nu arbetet med faktatexter där vi läser och tar reda på fakta om ekorren. Vi kopplar tillbaka till arbetet med igelkotten både vad gäller hur en faktatext är uppbyggd och till ämnesspecifika ord och begrepp som vi övat på. Barnen vet nu och känner igen arbetssättet och det är roligt att se hur de tar sig an uppgifterna vi arbetar med. Eftersom de känner igen och vet vad övningarna leder vidare till kan vi ännu mer fokusera på innehållet i texterna. Det är verkligen inspirerande!

Lite bilder från olika delar i vårt arbete: Vi startade med att göra något som kallas progressiv brainstorm för att alla skulle vara aktiva då vi tog reda på våra förkunskaper om ekorren.

Vi samlade våra kunskaper och ställde därefter frågor om vad vi vill veta. Därefter arbetade vi tillsammans med en text där vi först var informationsdetektiver tillsammans, för att sedan parvis ta oss an texten och söka information om ekorren.

Lektionen därpå arbetade vi med en ny text om ekorren. Nu var uppgiften att placera ut underrubriker på rätt plats i texten och att kunna motivera hur man kunde veta att textdel och rubrik passade ihop. Här närläste vi texten och strök under viktiga ord. Därefter uppmärksammade vi hur meningarna i texten började på olika sätt genom att stryka under och skriva upp orden och notera hur många gånger varje ord använts.

Att jämföra och hitta likheter och skillnader är nyttigt. I NTA-arbetet i höstas använde vi oss av Venn-diagram för att jämföra olika föremål och vätskor. I det här arbetet har vi använt Venndiagram för att synliggöra likheter och skillnader mellan igelkotten och ekorren.

För att öva ämnesspecifika ord och begrepp gjorde vi en lek där alla fick ett ord i pannan. Fråga barnen hur leken går till så berättar de säkert gärna.

I engelska har vi övat på att beskriva en hemlig person. De andra i klassen/gruppen ska lista ut vem det är. Här har vi övat på färger och kläder.

På fredag i nästa  vecka ska vi åka till Kulturum för att delta, och samtidigt vara publik, i Kulturskolans föreställning Uppfinnarverkstad. Inför föreställningen har vi övat sånger både på musiken tillsammans med Joel och också i klassrummet. Vi kommer att öva vidare nästa vecka men vill barnen öva hemma så går det jättebra.

Gå in på www.sigtuna.se. Skriv uppdragsverksamhet i sökfältet. Klicka sedan på Uppdragsverksamhet. En liten bit ner på sidan klickar ni vidare på  Länk till vecka 11 produktioner. Klicka sedan vidare på: 2018 Kulturskolans Uppfinnarverkstad. Där finns sångerna, både musik och text, som vi kommer att sjunga på fredag.

Nästa vecka:

Onsdag: Mappen med läsuppdrager (kap 20) och matteuppdraget ska lämnas in.

Idrott inomhus. Kom ihåg idrottskläder och handduk.

Torsdag: Nytt läsuppdrag och uppdrag i matematik kommer hem.

Fredag: Vi deltar i Kulturskolans föreställning ”Uppfinnarverkstad” tillsammans med årskurs ett-klasser från några andra skolor i kommunen. Vår föreställning börjar kl. 8:30 och vi måste därför åka med bussen som går från skolan kl. 8:00. Vi samlas utanför ytterdörren till vår klassingång kl. 7:45. Vera och jag åker tillsammans med klassen.

Jag önskar er en riktigt härlig vinterhelg!☃❄

/Cecilia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *